Poker
Unul dintre jocurile de noroc care a cunoscut o ascensiune uriașă este pokerul, iar internetul a avut o contribuție majoră la acest salt de popularitate. Și asta pentru că pokerul nu ține doar de șansă, ci și de strategie, de fler și inteligență. Și dacă ai ocazia să folosești cum se cuvine fiecare dintre aceste elemente, atunci poți avea pretenția la câștiguri substanțiale. Pokerul a devenit un tărâm al marilor speranțe pentru jucători, iar premiile din ce în ce mai mare au alimentat această pasiune.
Cât de vechi este jocul de poker
Originile jocului de poker se regăsesc în cultura chineză și cea persană, dar el este menționat ca o practică distractivă încă din secolul 19. Regulile au fluctuat de-a lungul timpului. Astfel, în perioada interbelică, în 1925, a apărut versiunea Texas Hold’em, unde jucătorilor le erau împărțite doar două cărți, nu cinci, iar restul de trei erau așezate pe masă, cu fața în sus, iar jucătorii le foloseau în avantajul lor. În acest fel, pokerul a crescut în dificultate și a devenit atractiv pentru cei inteligenți.
Când a trecut pokerul în online
Statele Unite în general și orașul Las Vegas în particular au acordat o importanță deosebită acestui joc, iar interesul tot mai mare a dat naștere unor turnee prestigioase, precum World Series of Poker. De la astfel de evenimente offline la competițiile online trecerea a fost foarte rapidă. În 1998 a fost organizat primul turneu de poker online, iar presa a dezvăluit că în România există deja câteva mii de jucători profesioniști de poker, care câștigă mii de euro lunar.
Regulamentul jocului de poker și ierarhia mâinilor
În poker, câştigător este jucătorul care are cea mai bună mână, adică cea mai bună combinație de cărți față de ceilalți, la finalul mâinii (showdown), sau cel care face ultimul pariu la care nu se mai dă call, astfel el triumfă fără a mai ajunge la showdown. Ordinea mâinilor la poker este:
- chintă roială (cinci cărți în ordine, de aceeași culoare, de la 10 la As)
- chintă de culoare (cinci cărți consecutive de aceeași culoare)
- careu (patru cărți de același fel)
- full (este o mână compusă din trei cărți de un fel și o pereche),
- culoare (toate cele cinci cărți sunt de aceeași culoare)
- chintă (cinci cărți consecutive, dar care nu sunt de aceeași culoare)
- trei de-un fel (trei cărți cu aceeași valoare)
- două perechi (două perechi de două cărți cu aceeași valoare)
- o pereche (două cărți de aceeași valoare)
- carte mare (cea mai mare carte poate face diferența, dacă nimeni nu are o combinație dintre cele de mai sus).
Variante de poker
Există mai multe versiuni de Poker, precum Teas Hold’em, Omaha sau 7 Card Stud, dar fiecare se bazează pe ierarhia aminită mai sus. Jucătorii caută varianta de poker care se potrivește cel mai bine cu strategia pe care ei o stăpânesc. Toate cazinourile online din România pun a dispoziția clienților posibilitatea de a juca poker, fie că folosești desktop, mobil sau tabeltă.